Kansallisarkisto
”Suorasukaista tekstiä” sukulaisista – Juha Vuorela ja Tuomiokirjahaku osa 2
Täältä ne sukutarinat löytyvät! Tuomiokirjoissa on välillä hyvin suorasukaistakin tekstiä esivanhemmistamme.
Lähes kaikki esisukulaisemme olivat käräjillä – eivät välttämättä syytettyinä, mutta esimerkiksi todistajina, lautamiehinä tai vaikka pantin antajina.
Videolla sukututkija Juha Vuorela näyttää ilmoitusasioiden pöytäkirjoista, kuinka Maria Pettinen haki aviomiestänsä holhouksen alaiseksi 1860-luvulla. Lisäksi Vuorela opastaa, kuinka hakutulosten määrään voi vaikuttaa hakutermeillä tai virhetoleranssia muuttamalla.
Tuomiokirjahaku verkossa: https://tuomiokirjat.kansallisarkisto.fi/
Video on toinen osa sarjassa, jossa Juha Vuorela opettaa meille Tuomiokirjahaun käyttöä osana sukututkimusta. Vuorela toimii Suomen Sukututkimusseuran palveluvastaavana.
0:00 Tuomiokirjahaku-palvelun esittely
1:33 Haun tekeminen palvelussa
2:46 Hakutuloksen tarkastelu
6:19 Hakutuloksen tallentaminen ja tiedot lähdeviitettä varten
8:20 Hakutermit ja virhetoleranssi
Tuomiokirjamateriaali koostuu maaseudulla toimineiden kihlakunnanoikeuksien ja kaupungeissa toimineiden raastuvanoikeuksien pöytäkirjoista. 1800-luvulla tuomiokirjat jaettiin kahteen sarjaan, ilmoitusasioihin ja varsinaisasioihin.
Ilmoitusasioiden pöytäkirjoissa käsitellään lainhuutoja, kiinnityksiä, holhousasioita ja avioehtoja. Varsinaisasioiden pöytäkirjoissa ovat puolestaan riita- ja rikosasiat.
Verkkopalvelussa pöytäkirjoja voi selata ja niihin on mahdollista tehdä sanahakuja, sillä aineistot on luettu koneellisesti Kansallisarkiston kehittämällä, tekoälyä hyödyntävällä käsialamallilla. Pääosa Tuomiokirjahaussa tällä hetkellä olevasta materiaalista on vuosilta 1809–1870 ja kieleltään ruotsia.
Käsikirjoitus: Juha Vuorela (Suomen Sukututkimusseura)
Tuottajat: Jan-Erik Engren & Teemu Perhiö (Kansallisarkisto)
Kuvaus ja editointi: Kare Salonvaara (Kansallisarkisto)